Specialisten vochtbestrijding

Optrekkend vocht

 

Als we het over optrekkend vocht hebben, hebben we het over vocht dat via de fundering en/of kruipruimtes de woning binnen komt. Het vocht trekt via de fundering en de spouw in de wanden en vindt zo zijn weg omhoog. Eventuele vochtplekken (niet altijd zichtbaar), ontstaan vooral direct boven plinten. Heeft het huis een houtenvloer of een houtenconstructie onder de vloer, dan kunt u zich voorstellen dat deze door al dit vocht zal worden aangetast door schimmels. Bij sporen of een vermoeden van vochtproblemen, raden wij dan ook altijd aan om direct tot actie over te gaan. Hoewel optrekkend vocht vaak wordt veroorzaakt door een combinatie van een (extreem) hoge waterstand en de zuigende werking van het opgaande (verticale) metselwerk, kunnen wij u verklappen, dat als de vochtbalans eenmaal is verstoord in uw woning, dit niet van tijdelijke aard zal zijn. Dus met andere woorden, dit probleem lost zich niet vanzelf op.

Verstoorde vochtbalans woning

Het gevolg van een verstoorde vochtbalans in uw woning is een minder aangenaam en comfortabel binnenklimaat. Het voelt soms kil en koud aan in huis, zonder dat u daar eigenlijk een goede verklaring voor heeft. Het hoger zetten van de verwarming, wat onherroepelijk tot een hogere energierekening leidt, haalt daarbij niet zo heel veel uit omdat de warme lucht in de woning extreem hard afkoelt bij vochtige koude wanden of de vloer en daar dan ook zijn vocht kwijt moet. Iets wat automatisch leidt tot condens. Op plekken waar er een directe verbinding is tussen buiten en binnen – bijvoorbeeld kozijnen, betonnen (dragende)constructies of vervuiling in de spouwmuur – is dat vaak sowieso al het geval. Zogenaamde koudebruggen die de kou van buiten direct naar binnen geleiden en veelal zorgen voor een onbehaaglijk gevoel. Vaak adviseren wij hier dan ook een combinatie van isolatie en ventilatie, met uiteraard de noodzakelijke afdoende voorzorgsmaatregelen om vocht geen kans in uw woning te geven. Nu niet, maar ook in de toekomst niet.

Herken vochtproblemen in uw huis

Vocht is eigenlijk relatief makkelijk te ontdekken en te herkennen:

  • Er hangt een muffe en bedompte niet thuis te brengen geur in huis
  • Uw was droogt minder snel in huis dan voorheen
  • Behang en/of stucwerk ‘bobbelt’ of laat (deels) los
  • Er ontstaan duidelijk zichtbare vocht- en schimmelplekken op sommige plaatsen
  • Soms hechten ook algen zich op binnenmuren of kelderplafonds
  • U ziet een duidelijke toename van condensvorming op met name de ramen
  • Later – als u uw energierekening onder ogen krijgt – ontdekt u dat u meer energie verbruikt heeft (vochtige muren leiden tot een hoog warmteverlies)
  • In huis ziet u en heeft u meer last van Lepisma Saccharina oftewel zilvervisjes en soms zelfs ook pissebedden

Duurzaam beschermd tegen vocht

Alle producten en materialen die wij toepassen en gebruiken zijn duurzaam getest en hebben de noodzakelijke milieucertificaten. Wij werken met voorkeur met producten van het gerenommeerde Remmers die een garandeerde en bewezen werking hebben. In dat kader ontvangt u van ons standaard een garantiecertificaat van 10 jaar.

Vocht zorgt voor een ongezond leefklimaat

Een te hoog of te laag vochtgehalte heeft een nadelige invloed op uw persoonlijke leefsituatie en gezondheid. Een goede vochtbalans in uw woning is dan ook belangrijk. Een balans die ergens tussen de 50 en 55 procent zou moeten schommelen en zich in principe eenvoudig laat beïnvloeden. Vocht laat zich eenvoudig meten en daarmee dus ook opsporen. Bel ons daarom vandaag nog voor een kostenloze inspectie. Voorkomen is immers beter dan genezen. Wist u namelijk dat een te hoog vochtgehalte in huis nadelige invloeden heeft op ons welzijn en van directe invloed is op onze gezondheid als we gevoelig zijn voor bijvoorbeeld astma, bronchitis en/of hooikoorts? En dat mensen met chronische luchtwegaandoeningen aantoonbaar meer last hebben van hun luchtwegen. Net zoals mensen met artrose en reuma meer moeite hebben met bewegen meer chronische gewrichtsklachten hebben in een vochtige leefomgeving? Alle reden lijkt ons om de vochtbalans in uw woning te reguleren en vocht in huis geen kans te geven.

De capillaire werking van vocht

Vocht veroorzaakt binnen stenen wanden en muren een capillaire werking. Wat betekent dat deze zich net zoals een spons volzuigen met water. En dat water ook vasthouden. Steen voor steen en laag voor laag trekt het vocht op vanuit de fundering van uw woning om uiteindelijk boven het maaiveld uit te komen. Met alle zichtbare gevolgen – zowel buiten als binnen – van dien. Eenmaal in muren en wanden trekt het vocht door in houten balklagen onder de vloer, maar ook in de vloer zelf. Wat op den duur kan betekenen dat balken beginnen te rotten, planken krom trekken en vloeren bol gaan staan. Als u denkt, dat overkomt mij niet, want ik heb een betonnen vloer, dan moeten wij u helaas teleurstellen, want vocht in beton leidt uiteindelijk tot betonrot. Geef vocht daarom geen kans en bel ons vandaag nog voor een kostenloze inspectie en vrijblijvend advies.

Wij lossen uw optrekkend vochtprobleem op

Als pur sang professionals weten wij als geen ander hoe belangrijk het is om de schadelijke werking van vocht effectief en gedegen te bestrijden. Bij optrekkend vocht pakken uw probleem dan ook grondig aan en zullen we niets aan het toeval overlaten. Wat betekent dat we beginnen met het injecteren van de fundering alvorens we de buitenmuren voorzien van een waterdichte laag. Binnen brengen we waar nodig een horizontale afdichting aan die voorkomen dat vocht in de toekomst kan doortrekken in (tussen)vloeren. Middels een waterdampdoorlatende, Sulfaatbestendig Saneerputz (afdichtings) Systeem (stucwerk) zorgen we er bovendien voor dat zouten en zuren die mogelijkerwijs aanwezig zijn, onschadelijk worden gemaakt.

Optrekkend vocht: oorzaak en gevolg

De oorzaken die ten grondslag liggen aan optrekkend vocht verschillen per situatie. Een bouwtechnische oorzaak is vaak dat er op maaiveldhoogte geen voorziening is getroffen om vocht te weren, maar net zo vaak blijkt dat er een gedegen gemetselde fundering ontbreekt. Wat kan betekenen dat een fundering na verloop van tijd poreus wordt omdat deze continu in direct contact staat met grondwater, maar ook overvloedig regenwater dat zijn weg langs de gevel omlaag zoekt. En vindt! Als een fundering eenmaal poreus is, zal deze water aantrekken / aanzuigen. Om dit capillaire probleem te keren, dient er een ondoordringbare laag (barrière) in de fundering te worden aangebracht. Iets wat we doen door onder lage druk injecteren Remmers Kiesol C te injecteren. Een crème die zorgt voor een duurzame afdichting van de fundering, maar deze ook verstevigt omdat deze als het ware versteent / harder wordt en daardoor ook een beter opgewassen is om de agressieve werking van zuren en mineralen te weerstaan.

Maak een afspraak met een vocht specialist

Vanuit onze jarenlange ervaring in het isoleren van woningen en gebouwen in zowel Nederland, België als Duitsland weten wij als geen ander hoe belangrijk het is om vocht duurzaam te bestrijden. De bouwtechnische gevolgen die vocht tot gevolg kunnen hebben zijn vaak – als er te laat wordt ingegrepen – onoverzienbaar zijn. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Wat neerkomt op ons advies om woningen en gebouwen altijd preventief en duurzaam te beschermen tegen vocht.

Als vochtbestrijdings professionals pur sang hebben wij uitsluitend specialisten in dienst die beschikken over kennis en kunde met betrekking tot renovatie, maar ook nieuwbouwprojecten. Of het nu gaat om doorslaand vocht, optrekkend vocht, vochtige kelders, kruipruimtes, vloeren of buitenmuren; wij hebben altijd een passende en duurzame preventieve oplossing voor vocht of vochtproblemen.

Maak daarom vandaag nog een afspraak met één van onze specialisten voor een kostenloze inspectie van uw woning en deskundig, maar te allen tijde vrijblijvend advies.

Isoprofs BV | Tiendschuur 14 | NL-5768 SB Meijel (Bedrijventerrein De Wielen) | T+31 (0)800 47 67 763 | F +31 (0)77 46 64 085 | info@isoprofs.nl
Isoprofs heeft vestigingen in Meijel, Almere, Hasselt (B) en Lokeren (B) | IBAN NL 68 Rabo 0121980502 | BIC Rabo NL 2U| Rabobank 121980502 | BTW nr NL 820787863 B01 | KvK 17252748