
Woningisolatie
Er worden door ons steeds meer daken (na)geïsoleerd. Hierbij zijn vanzelfsprekend de isolatiedikte en bijbehorende isolerende waarde van belang, maar ook de installatie van een zogenaamde dampremmende laag is belangrijk. Een laag die (warme) lucht binnenhoudt en voorkomt dat deze door het dak het huis kan verlaten.
Bij het isoleren van het dak van een woning is de afwerking daarvan voor ons een cruciale factor. De afwerking moet naar de buitenzijde namelijk damp open zijn en aan de binnenzijde bij voorkeur luchtdicht zijn. De discussie of een woning moet kunnen ‘ademen’ en lucht moet kunnen doorlaten, berust op een misverstand. Diverse onderzoeken hebben ondertussen aangetoond dat we juist door luchtdicht te isoleren, het binnenklimaat optimaal kunnen controleren en beheersen. En daar is in onze ogen dus winst te behalen.
Minimaliseren energieverbruik
Het uiteindelijke doel van het luchtdicht maken van een woning is dat we het energieverbruik minimaliseren het ‘lekken’ van energie elimineren. Iets wat Isoprofs doet door gebruik te maken van hoogwaardige isolatiematerialen, maar ook door het creëren van gecontroleerde lucht stromen (ventilatie). Hiermee voorkomen we tocht, verbeteren we de vochthuishouding en optimaliseren we als bijkomend voordeel ook de brandveiligheid van een woning.
Luchtdicht isoleren is in onze ogen een voorwaarde voor een optimaal en aangenaam binnenklimaat en daarmee het welzijn van mensen. Voor de realisatie van een duurzame, prettige en energie-efficiënte woning hebben wij tal van isolatiesystemen ter beschikking.
Gecontroleerde klimaatbeheersing
Kieren en naden in woningen of gebouw worden door ons hermetisch afgedicht. Ze zorgen immers voor tocht afkomstig van luchtlekken bij de aansluiting van bouwdelen in gevels en vloeren, maar met name het dak. Maar ook bij de aansluiting en doorvoer van installatieleidingen zijn we alert. Want hier stromen warme en koude, vochtige en droge lucht zonder enige belemmering naar binnen en buiten. En dat maakt een gecontroleerde klimaatbeheersing natuurlijk onmogelijk.
De energieprestatie van een woning is in grote mate afhankelijk van de isolatie daarvan. Maar zoals eerder gesteld ook van de ventilatie. Door een woning gedegen te isoleren en zo ver mogelijk luchtdicht te maken, verbeteren en verhogen wij deze prestatie aanzienlijk. Uit ervaring weten wij namelijk dat de kleinste luchtlekken een grote impact hebben op de thermische prestatie en het energieverbruik van een woning. Zo kan een woning met een jaarlijks verbruik van 2.500 m3 aardgas tot 557 m3 gas besparen, wanneer de luchtdichtheid met 40% wordt verbeterd. Pure winst voor het milieu én de portemonnee.
Geluid
Overigens verdwijnt er niet alleen lucht door kieren en naden in muren, vloeren en plafonds. Ook geluid vindt zijn weg door deze kieren en naden. Geluid van de buitenomgeving of vanuit aangrenzende woningen. Van binnen naar buiten, maar ook van buiten naar binnen. Een met het blote oog nauwelijks zichtbaar kiertje van 1 mm over een lengte van een meter, verlaagt de akoestische prestatie van een gebouw volgens onderzoek al met 10 decibel (dB). Nog een reden om als u overweegt om te gaan isoleren, om voor Isoprofs te kiezen. Want voor een perfecte luchtdichte, thermische en akoestische afwerking van hellende daken en houtskeletbouw hebben wij – afhankelijk van de luchtvochtigheid in de ruimte – verschillende onderdakfolie en dampscherm systemen.